Huis kopen

Huis kopen in Utrecht

huis kopen utrecht

Regio Utrecht huis kopen of huren?
Bent u op zoek naar een huis in de regio Utrecht? U heeft nogal wat mogelijkheden als op zoek bent naar een huis. Zo kunt u een huis kopen, maar natuurlijk ook huren. Wat zijn de voor- en nadelen van huren en kopen? In dit artikel willen wij graag met u kijken naar de voor- en nadelen. Na het lezen van dit artikel kunt u zelf nog beter bepalen welke optie het beste bij u past.

Huis kopen Utrecht

Een huis kopen in de regio Utrecht is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Er zijn een aantal redenen waarom dat de prijzen enorm zijn gestegen Allereerst zijn er de afgelopen jaren meer huizen verkocht, waardoor de prijs is gestegen. Een koopwoning die enkele jaren geleden nog 300.000 euro kostte, kan nu zomaar 450.000 euro kosten. Sommige woonhuizen zijn wel 60% gestegen qua prijs. Een andere reden waarom het kopen van een huis nu toch aantrekkelijker is, is de lagere overdrachtsbelasting. Voorheen bedroeg de overdrachtsbelasting 6%, maar deze is verlaagt naar 2%. Deze verlaging zorgt er al snel voor dat u duizenden euro’s kunt besparen.

Geen weggegooid geld
Als u besluit een huis te kopen dan heeft kopen een aantal voordelen ten opzichte van huren. Een hypotheek sluit u namelijk af voor 20 tot 30 jaar. Tijdens deze jaren betaalt u elke maand een bepaald bedrag. Langzaam maar zeker lost u de volledige hypotheek af. Eigenlijk bouwt u als het ware een spaarpot op. Als u na 30 jaar het volledige bedrag heeft afgelost “zit het geld in de woning”. Stel dat u het huis zou verkopen dan kunt u doen met het geld wat u wilt. Uiteraard kunt u het geld ook gebruiken om een nieuwe woning te kopen.

Onderhoud en verkoop
onderhoud huis utrechtNatuurlijk kent het kopen van een woning in de regio Utrecht ook nadelen. Zo moet u zelf zorgen voor het onderhoud van de woning. Dit kan bestaan uit schilderwerk en onderhoud aan kozijnen bijvoorbeeld. Daarnaast  dient u ook lekkages en andere ongemakken zelf op te lossen. Onderhoud is één ding, maar stel dat u weg wilt uit de woning dan zult u deze moeten verkopen. Als het meezit verkoopt u de woning binnen korte tijd, maar als het tegenzit kan het jaren duren.

Huis huren in Utrecht

U heeft een aantal voor- en nadelen van kopen kunnen lezen. Maar hoe zit het precies met een huis huren in de regio Utrecht? Natuurlijk kunt u ook voor een huurwoning kiezen. Ook aan huren zitten een aantal voor- en nadelen, deze bespreken wij graag met u. Het grootste nadeel zijn de kosten die u maakt. Over het algemeen bent u per maand meer kwijt als u een huis huurt in vergelijking tot koop. In de vrije huursector betaalt u voor een eengezinswoning al snel 1.000 – 1.500 euro. Zou u een dergelijk huis kopen dan bent u maandelijks ongeveer 700 – 1.100 euro kwijt. Daarnaast bouwt u geen potje op zoals bij een koopwoning wel het geval is. Het geld dat u elke maand betaalt verdwijnt naar de verhuurder en u ziet er niets van terug.

Onderhoud
Het onderhoud van uw huurwoning is goed geregeld. U hoeft zelf geen groot onderhoud uit te voeren, dat wordt allemaal voor u gedaan. Het punt van onderhoud is dus een enorm groot voordeel van een huurwoning.

Verhuizen
Een ander groot voordeel is het huurcontract, deze heeft bijna altijd een opzegtermijn van een maand. Stel dat u besluit te verhuizen, dan kunt u binnen een maand uw huur opzeggen. Dit gaat dus een flink stuk makkelijker in vergelijking tot een koopwoning die verkocht moet worden.

Welke woning past bij mij?
Welke woning past bij u, een koop- of huurwoning? U heeft kunnen lezen wat de verschillende voor- en nadelen zijn van zowel kopen en huren. Wilt u snel weer kunnen verhuizen dan is het aan te raden om te gaan huren. Wilt u echter tientallen jaren in de woning blijven zitten en profiteren van zo laag mogelijke maandlasten, dan past een koopwoning het beste bij u.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Twijfelt u nog en weet u niet precies wat het beste bij u past, dan kunt u altijd advies inwinnen bij een hypotheekadviseur. Zorg ervoor dat u praat met een onafhankelijk financiële adviseur.  Deze onafhankelijkheid is enorm belangrijk, want op die manier krijgt u een zuiver advies. Sommige adviseurs ontvangen hoge provisies zodra ze een klant aanbrengen bij een bepaalde geldverstrekker of bank. Dit zijn adviseurs die u moet mijden, want deze zijn totaal niet onafhankelijk.

Ook in de regio Utrecht zijn er diverse financiële adviseurs actief. Bij al deze adviseurs kost een kennismakingsgesprek vaak niks. Gaat u vervolgens verder en wilt u ook echt een advies, dan worden er uiteraard wel kosten in rekening gebracht. Toch is het verstandig om advies in te winnen, ondanks de kosten die u moet betalen. Vooral als u een koopwoning op het oog heeft is hypotheekadvies belangrijk. Een hypotheek sluit u immers niet voor 5 jaar af, maar voor tientallen jaren. De hypotheek moet dan goed geregeld zijn. Ook kan een adviseur u ondersteunen als het gaat om het lezen en begrijpen van de voorwaarden van een hypotheek. Soms zijn de voorwaarden heel ingewikkeld en daardoor moeilijk te begrijpen. Gelukkig bestaan er dus financiële adviseurs die een studie hebben gedaan en daardoor de voorwaarden goed begrijpen.