Huis kopen

BKR notitie en hypotheek aanvraag

Heeft u een negatieve BKR notitie en wilt u een huis kopen? In dit artikel bekijken wij welke mogelijkheden u in zo’n geval heeft. Een BKR notering hoeft namelijk niet direct te betekenen dat u geen huis kunt kopen, het hangt van een aantal zaken af. Het is goed om deze zaken helder te hebben, dan weet u waar u aan toe bent op dit gebied.

Hypotheek aanvraag met een BKR notitie

Er zijn verschillende BKR noteringen die worden aangeduid met bepaalde codes. Graag willen wij deze noteringen even met u doornemen. Elke codering heeft weer een andere betekenis namelijk. Met sommige noteringen is een hypotheek verkrijgen enorm moeilijk, met andere veel eenvoudiger.

A1 codering
Als u te maken heeft met een A1 codering dan is er sprake van een betalingsachterstand. Er is echter wel een betalingsregeling getroffen. Als u een hypotheek wilt krijgen in combinatie met deze codering dan zijn hypotheekverstrekkers vaak terughoudend.

A2 codering
Deze codering is een stuk ernstiger in vergelijking tot de A1 codering. Als u een A2 codering heeft staan dan kan er beslag gelegd worden op uw inkomen en salaris. Een hypotheek krijgen met deze codering is vrijwel onmogelijk.

A3 codering
Als u een A3 codering heeft staan is er 250 euro of meer afgeboekt van het schuldbedrag. Of u een hypotheek kunt krijgen met een A3 codering hangt af van uw persoonlijke dossier.

A4 codering
Een A4 codering houdt in dat er geen adres van u bekend is. Het is niet bekend waar u op dit moment woont of verblijft. Een hypotheekverstrekker wil natuurlijk wel wat weten uw correspondentieadres is. Een hypotheek verkrijgen met deze notering gaat dus niet lukken.

H codering
Als u deze codering heeft dan zijn de betalingsachterstanden verdwenen / opgelost. Deze codering krijgt u nadat u een bepaalde A codering heeft gehad. Omdat er geen achterstanden meer zijn moet het weinig problemen opleveren om met deze codering een hypotheek te verkrijgen.

Voorkomen is beter dan genezen
Qua BKR coderingen geldt natuurlijk “voorkomen is beter dan genezen”. Probeer te voorkomen dat u een codering krijgt, want een hypotheek verkrijgen wordt natuurlijk wel lastiger i.c.m. een notering. Sowieso zijn de hypotheekregels de afgelopen jaren een stuk strenger geworden waardoor het zonder codering al lastiger is geworden om een hypotheek te krijgen. U kunt wel nagaan dat een hypotheekaanvraag i.c.m. een BKR notering het nog moeilijker maakt.

Welke BKR notitie heb ik?

bkr notitie hypotheek aanvraag

Misschien wilt u graag weten met welke codering u bekend bent bij het BKR. U kunt dit zelf opvragen bij het Bureau Krediet Registratie. Houdt er wel rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zitten aan een dergelijke aanvraag.

Huis kopen met BKR notitie
Als u erachter bent gekomen welke notitie u heeft, dan kunt u zich gaan richten op het huis dat u wilt kopen. Voldoet het huis aan al uw wensen, of heeft u nog geen huis op het oog? De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, het is nu dus een goed moment om “toe te slaan” op de huizenmarkt. De meeste huizen zijn al snel 10-30% gedaald qua prijs en dat is voor u als potentiële huizenkoper natuurlijk goed nieuws!

Neem een hypotheekadviseur in handen

Als u een mooi huis heeft gevonden dat u wilt kopen dan is het belangrijk om een goede hypotheekadviseur in te schakelen. Deze adviseur kan uw BKR gegevens opvragen en bekijken welke mogelijkheden er zijn om een hypotheek te krijgen. Ook kan een adviseur bekijken welke hypotheek het beste aansluit op uw persoonlijke financiële situatie. Er zijn mensen die het fijn vinden als de maandlasten in de begin jaren laag liggen en later stijgen, maar er zijn ook mensen die juist een stabiele hypotheeklast willen gedurende een periode van 30 jaar. U kunt uw eigen wensen bespreken met de adviseur en zo een passende hypotheek vinden.

Goede hypotheek
Wij hopen dat u samen met een adviseur een goede hypotheek kunt afsluiten en daarmee uw droomhuis kunt kopen. Zoals gezegd zijn de prijzen van de woningen flink gedaald de afgelopen jaren, het is dus nu tijd om toe te slaan en een mooie woning te kopen. U kunt nu een mooi huis komen met lage maandlasten. Gebruik hierbij het advies van de hypotheekadviseur, want deze zijn er natuurlijk niet voor niets.